Recepty pro Metabolic balance

    Příklady a ukázky receptů pro Metabolic

    Snídaně :

    Jogurtová snídaně

    • ovčí jogurt
    • broskev
    • salátová okurka
    • žitný chléb
    • instantní káva
    • ovčí mléko

    Ovčí jogurt smícháme s pokrájenou broskví, nebo si ho jenom tak broskví obložíme. Získá příjemnou nasládlou chuť a není třeba ho doslazovat. Lze přikusovat opečený žitný chléb. Jako zelenina postačí salátová okurka s trochou oleje a octa. Kávu si dochutíme ovčím mlékem a dobré ráno je tady!

    Oběd:

    Losos na nudličky

    • jarní cibulka
    • salátová okurka
    • rajčátka
    • filety z lososa
    • žitný chléb
    • sůl, pepř, citronová tráva, rozmarýn

    Jarní cibulku, rajčata a salátovou okurku zvážíme - doporučená gramáž zeleniny. Okurku a rajčata použijeme jako oblohu. Cibulku zpěníme na olivovém oleji a po chvilce přidáme rozmarýn s citronovou trávou. Obě bylinky lze koupit v zahradnictví. Lososa rozmrazíme a pokrájíme na širší nudličky. Přidáme do oleje a lehce obracíme, aby se nerozpadl. Osolíme, kdo má potřebu, ten přidá pepř. Po chvilce je hotovo. Žitný chléb je velice chutný, rozpeče-li se v toustovači. Umeocet je vhodný na dochucení salátové okurky a rajčat.

    UMEOCET  je vhodná náhrada za ocet, která podporuje trávení, eliminuje únavu. Je to slano-kyselá přírodní šťáva, která neobsahuje chemické přísady ani barviva.

    Večeře:

    Čočka s cuketou

    • cibule
    • cuketa
    • beluga čočka
    • umeocet nebo ocet balsamico
    • sůl
    • pepř
    • čirý zeleninový vývar

    Čočku vaříme podle návodu, ochutíme solí, pepřem a okyselíme umeoctem nebo octem balsamico. Zeleninový vývar lze využít jako samostatnou polévku, nebo ho přidat do čočky. Zeleninu zvážíme. Cuketu nakrájíme a posolenou necháme „vypotit“ na ubrousku. Na zpěněné cibulce ji potom lehce osmahneme na olivovém oleji. Není třeba dlouho. A stačí již jen pěkně naservírovat.

    Autorka těchto receptů i fotografií je paní Martina Pragerová, která se sama stravuje podle této metody.

    Moučník

    Autorka paní Zdena Gebrová

    Sladké žitné placky:

    Ingredience:

    1 1/2 vločky oves, žito...

    1 kg mouky žitné prosáté

    1/2 - 3/4 l teplé vody

    200 g dýně loupané

    200 g brusinky

    200 g slunečnice

    Sabrice přírodní cukr

    Příprava:

    Vše smícháme dohromady a pečeme to na plátně nebo nasucho v troubě. Pečeme pomalu. Pouze sušíme.

    Z připravené směsi vytvoříme asi 70 kusů.