Recepty pro Metabolic balance
Příklady a ukázky receptů pro Metabolic
Snídaně :
Jogurtová snídaně
- ovčí jogurt
- broskev
- salátová okurka
- žitný chléb
- instantní káva
- ovčí mléko
Ovčí jogurt smícháme s pokrájenou broskví, nebo si ho jenom tak broskví obložíme. Získá příjemnou nasládlou chuť a není třeba ho doslazovat. Lze přikusovat opečený žitný chléb. Jako zelenina postačí salátová okurka s trochou oleje a octa. Kávu si dochutíme ovčím mlékem a dobré ráno je tady!
Oběd:
Losos na nudličky
- jarní cibulka
- salátová okurka
- rajčátka
- filety z lososa
- žitný chléb
- sůl, pepř, citronová tráva, rozmarýn
Jarní cibulku, rajčata a salátovou okurku zvážíme - doporučená gramáž zeleniny. Okurku a rajčata použijeme jako oblohu. Cibulku zpěníme na olivovém oleji a po chvilce přidáme rozmarýn s citronovou trávou. Obě bylinky lze koupit v zahradnictví. Lososa rozmrazíme a pokrájíme na širší nudličky. Přidáme do oleje a lehce obracíme, aby se nerozpadl. Osolíme, kdo má potřebu, ten přidá pepř. Po chvilce je hotovo. Žitný chléb je velice chutný, rozpeče-li se v toustovači. Umeocet je vhodný na dochucení salátové okurky a rajčat.
UMEOCET je vhodná náhrada za ocet, která podporuje trávení, eliminuje únavu. Je to slano-kyselá přírodní šťáva, která neobsahuje chemické přísady ani barviva.
Večeře:
Čočka s cuketou
- cibule
- cuketa
- beluga čočka
- umeocet nebo ocet balsamico
- sůl
- pepř
- čirý zeleninový vývar
Čočku vaříme podle návodu, ochutíme solí, pepřem a okyselíme umeoctem nebo octem balsamico. Zeleninový vývar lze využít jako samostatnou polévku, nebo ho přidat do čočky. Zeleninu zvážíme. Cuketu nakrájíme a posolenou necháme „vypotit“ na ubrousku. Na zpěněné cibulce ji potom lehce osmahneme na olivovém oleji. Není třeba dlouho. A stačí již jen pěkně naservírovat.
Autorka těchto receptů i fotografií je paní Martina Pragerová, která se sama stravuje podle této metody.
Moučník
Autorka paní Zdena Gebrová
Sladké žitné placky:
Ingredience:
1 1/2 vločky oves, žito...
1 kg mouky žitné prosáté
1/2 - 3/4 l teplé vody
200 g dýně loupané
200 g brusinky
200 g slunečnice
Sabrice přírodní cukr
Příprava:
Vše smícháme dohromady a pečeme to na plátně nebo nasucho v troubě. Pečeme pomalu. Pouze sušíme.
Z připravené směsi vytvoříme asi 70 kusů.